Consultations also possible in English 🇬🇧  French 🇫🇷  Spanish 🇪🇸

close to Laan van NOI station,  9h-17h

Wat is het verschil tussen een chiropractor en een fysiotherapeut?

Wat is het verschil tussen een chiropractor en een fysiotherapeut?

 

Wat is het verschil tussen een chiropractor en een fysiotherapeut

 

Laten we eens kijken wat het verschil is tussen een fysiotherapeut en een chiropractor. Een chiropractor en een fysiotherapeut zijn beide zorgprofessionals die zich bezighouden met het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, maar er zijn verschillen tussen de twee.

Inleiding

Bij het zoeken naar oplossingen voor lichamelijke klachten, kunnen mensen vaak in verwarring raken door de vele behandelopties die beschikbaar zijn. Twee van de meest voorkomende benaderingen zijn fysiotherapie en chiropractie. Hoewel beide disciplines gericht zijn op het verlichten van pijn en het herstellen van de gezondheid, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het verschil tussen fysiotherapie en chiropractie, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke benadering het beste bij u past.

Fysiotherapie: Herstel en Beweging

Fysiotherapie, ook wel bekend als kinesitherapie, richt zich op het verbeteren van de mobiliteit, het herstellen van functies en het verminderen van pijn door middel van oefeningen en hands-on technieken. Fysiotherapeuten zijn opgeleid in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en hebben expertise op het gebied van spieren.

Behandelingen bij Fysiotherapie

Fysiotherapeuten maken gebruik van een breed scala aan behandelingstechnieken om hun patiënten te helpen herstellen. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 1. Oefentherapie: Fysiotherapeuten stellen een persoonlijk oefenprogramma op om de kracht, flexibiliteit en mobiliteit van de patiënt te verbeteren.
 2. Massage: Massagetechnieken worden toegepast om de doorbloeding te bevorderen, spierspanning te verminderen en het herstel te versnellen.
 3. Elektrotherapie: Door het gebruik van elektrische stimulatie kunnen fysiotherapeuten pijn verminderen, spieren activeren en zwelling verminderen.

Toepassingsgebieden van Fysiotherapie

Fysiotherapie wordt ingezet bij diverse aandoeningen en letsels, zoals:

 • Sportblessures: Fysiotherapeuten helpen sporters bij het herstel van blessures en begeleiden hen in het verbeteren van hun prestaties.
 • Orthopedische aandoeningen: Mensen met aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals artritis, hernia’s en rugklachten, kunnen baat hebben bij fysiotherapie.
 • Neurologische aandoeningen: Fysiotherapie kan een positief effect hebben op mensen met neurologische aandoeningen, zoals beroertes en multiple sclerose, door het verbeteren van hun mobiliteit en functionaliteit.

Chiropractie: Het Verhelpen van Wervelkolomproblemen

Chiropractie is een complementaire geneeskundige benadering die zich richt op de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem, met de nadruk op de wervelkolom. Chiropractoren geloven dat een goede gezondheid afhangt van een goed functionerend zenuwstelsel.

Behandelingen bij Chiropractie

Chiropractoren maken gebruik van manipulatietechnieken om de wervelkolom en andere gewrichten te corrigeren. De meest gebruikte behandelingstechniek is de chiropractische aanpassing of manipulatie, waarbij gecontroleerde kracht wordt toegepast op specifieke gewrichten om de mobiliteit te verbeteren en pijn te verminderen.

Toepassingsgebieden van Chiropractie

Chiropractie wordt vaak gebruikt voor de behandeling van:

 • Rugpijn: Chiropractie kan effectief zijn bij het verlichten van acute of chronische rugpijn, inclusief pijn veroorzaakt door aandoeningen zoals hernia’s, ischias en spierverrekkingen.
 • Nekpijn: Chiropractoren kunnen nekpijn behandelen door het herstellen van de bewegingsvrijheid en het verminderen van spierspanning.
 • Hoofdpijn: Chiropractische aanpassingen kunnen helpen bij het verminderen van hoofdpijn, met name spanningshoofdpijn en migraine.

Het Verschil Tussen Fysiotherapie en Chiropractie

Hoewel fysiotherapie en chiropractie beide gericht zijn op het verminderen van pijn en het herstellen van de gezondheid, zijn er enkele fundamentele verschillen tussen beide benaderingen.

 1. Focus: Fysiotherapie richt zich voornamelijk op het verbeteren van mobiliteit, het herstellen van functies en het verminderen van pijn door middel van oefeningen. Chiropractie richt zich daarentegen specifiek op de wervelkolom en het corrigeren van wervelsubluxaties om de algehele gezondheid te bevorderen.
 2. Opleiding: Chiropractie en fysiotherapie zijn twee verschillende disciplines. Terwijl de chiropractor zich voornamelijk richt op uw wervels, wervelkolom en zenuwstelsel, richt de fysiotherapeut zich vooral op uw spieren en het algehele spierstelsel. Bovendien is een chiropractor opgeleid om röntgenfoto’s en scans te beoordelen, waardoor hij, in tegenstelling tot de fysiotherapeut, diagnoses mag stellen. Een ander verschil tussen beide disciplines is de opleidingsachtergrond. Een chiropractor heeft een academische opleiding gevolgd aan de universiteit, terwijl de opleiding Fysiotherapie op hbo-niveau wordt gegeven.

Behandelmethoden

Een chiropractor is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van aandoeningen van het neuromusculoskeletale systeem, met nadruk op de wervelkolom. Ze geloven dat veel gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door verstoringen in de wervelkolom en het zenuwstelsel. Chiropractoren gebruiken voornamelijk handmatige technieken, zoals manipulatie of aanpassingen van de wervelkolom, om pijn te verlichten, de mobiliteit te verbeteren en de algemene gezondheid te bevorderen. Ze richten zich vaak op het herstellen van de natuurlijke balans en functie van het lichaam.

Aan de andere kant richt een fysiotherapeut zich op het herstel, de verbetering en het behoud van de fysieke functionaliteit en mobiliteit van een persoon. Fysiotherapeuten gebruiken verschillende behandeltechnieken, zoals oefentherapie, massage, mobilisatie, stretching en het voorschrijven van specifieke oefeningen om de spieren, gewrichten en het zenuwstelsel te behandelen. Ze werken vaak samen met patiënten om revalidatieprogramma’s op maat te maken en te helpen bij het herstel na blessures, operaties of andere gezondheidsproblemen.

 

 

Volg ons op instagram !

Maak hier kennis met je chiropractor, Victoria.

Hoofdpijn, Migraine en Chiropractie

Hoofdpijn, Migraine en Chiropractie

Hoofdpijn (en migraine) is een veelvoorkomende klacht die mensen van alle leeftijden, achtergronden en levensstijlen ervaren. Het kan variëren van af en toe ongemak tot chronische en invaliderende pijn. Terwijl er verschillende benaderingen zijn om hoofdpijn te...

Trapped Emotions and Physical Symptoms

Trapped Emotions and Physical Symptoms

The Connection between Trapped Emotions and Physical Symptoms   Introduction Did you know that trapped emotions can cause physical symptoms? The human body is an intricate web of interconnected systems, constantly striving for balance and optimal well-being. ...

en_USEN